Haber

1971 Bağımsızlık Savaşı’nda Bangladeş’te Ölüm Cezası

Güney Asya ülkesi Bangladeş’te 1971 bağımsızlık savaşında “insanlığa karşı suç işledikleri” iddiasıyla 4 kişi idam cezasına çarptırıldı.

Bangladeş’in 1971’de Pakistan’dan bağımsızlığını kazandığı savaştaki suçları soruşturan 3 üyeli Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICT), sanıkları cinayet, tecavüz, adam kaçırma ve kundakçılık gibi fiillerden suçlu buldu.

ICT’nin infaz emri verdiği kişiler Abdul Mannan Howladar, Ashrab Ali, Moharaj Howladar ve Nurul Amin Howladar idi.

Sanıklardan Nurul Amin Howladar’ın firari olduğu belirtilirken, kararın açıklandığı duruşmada diğer sanıklar hazır bulundu.

Eylül 2019’da açılan dava kapsamında, görevi kötüye kullanmakla suçlanan 7 kişiden birinin cezaevinde olduğu, ikisinin de firar ederken hayatını kaybettiği kaydedildi.

İdam cezasına çarptırılan sanıkların, 1906 yılında Hindistan Yarımadası’nda kurulan ve daha sonra yasaklanan “Tüm Hindistan Müslümanları Birliği” partisinin üyeleri olduğu belirtildi.

Uluslararası Ceza Mahkemesi

2009 yılında Bangladeş’te iktidara gelen Awami League partisi, 1971 Kurtuluş Savaşı ile ilgili davaların görülmesi için ICT’yi özel bir mahkeme olarak kurdu.

Bazı muhalefet partileri ve uluslararası gözlemciler, BİT’in adil yargılanma standartlarına uymadığına ve siyasi kararlar aldığına dikkat çekiyor.

Mahkeme bugüne kadar 50’den fazla davada 130’dan fazla sanık hakkında karar verdi.

1947’de Hindistan’dan bağımsızlığını ilan eden Pakistan’ın doğusu ile batısı arasında 1971’de başlayan iç savaş, bağımsız Bangladeş devletinin kurulmasıyla sona erdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu