BM Genel Sekreteri: Küresel ısınma çağı bitti, küresel kaynama çağı geldi
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, dünyadaki çok sıcak havalar için “Küresel ısınma dönemi bitti, küresel kaynama dönemi geldi.” Ülkeleri harekete geçmek için derhal harekete geçmeye çağırdı.
Guterres, New York’taki BM genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında iklim değişikliği konusunda uyardı.
Guterres, Temmuz’un insanlık tarihinde kaydedilen en sıcak ay olduğunu vurgulayarak, “İklim değişikliği şimdi burada ve korkutucu. Bu daha başlangıç. Küresel ısınma dönemi bitti, küresel kaynama dönemi geldi.” şeklinde konuştu.
Guterres, tüm gezegen için çok sıkıntılı ve felaketli bir yazı geçtiğine dikkat çekti.
“Zaman yok”
“Liderler liderlik etmeli, artık mazeret yok, önce başkalarının harekete geçmesini beklemek yok. Bunun için daha fazla zaman yok.” Guterres, “Ancak, küresel sıcaklık artışını 1,5 santigrat derece ile sınırlamak ve iklim değişikliğinin en kötüsünden kaçınmak için acil iklim eylem planları ile bir sonuca varmak hala mümkün.
Guterres, özellikle küresel emisyonların yüzde 80’inden sorumlu olan G20 ülkelerinin “iklim değişikliği ve adalet” için adım atması gerektiğini vurgulayarak, her ülkenin fosil yakıttan yenilenebilir enerjiye geçmesi ve ulusal emisyon azaltım hedeflerine ulaşması gerektiğinin altını çizdi.
Antonio Guterres, yerel yönetimleri, kurumları ve özel şirketleri ve hükümetleri BM standartlarına uygun bir biçimde yenilenebilir enerjiye geçmeye davet etti.
“Daha kötüsünü durdurabiliriz”
Aşırı hava olaylarının artık “yeni normal” haline geldiğini hatırlatan Guterres, tüm ülkelerin buna uyum sağlaması ve vatandaşlarını kavurucu sıcaklar, ölümcül seller, yangınlar, fırtınalar ve kuraklıklardan koruması gerektiğini belirtti.
İklim değişikliğinden milyonlarca hayatı kurtarmak için küresel ölçekte uyum yatırımlarının artırılması gerektiğine dikkat çeken Guterres, gelişmiş ülkelerin 2025 yılına kadar uyum finansmanını ikiye katlamak için net ve güvenli bir yol haritası ortaya koymaları gerektiğinin altını çizdi.
Guterres, gelişmekte olan ülkelere iklim değişikliği konusunda yardımcı olunması gerektiğine de vurgu yaparak, “2027’ye kadar dünyadaki herkesin bir erken uyarı sistemi kapsamına alınması gerekiyor ve ülkeler, uluslararası eylem ve desteği harekete geçirmek için bir dizi küresel hedefi göz önünde bulundurmalı” dedi. adaptasyon.” söz konusu.
Guterres, gelişmiş ülkelerin gelişmekte olan ülkelere yönelik yıllık 100 milyar dolarlık iklim değişikliği desteği sözünü tutması gerektiğini belirterek, bugüne kadar sadece Kanada ve Almanya’nın sözlerini yerine getirdiğini anlattı.
Guterres, iklim değişikliği ile mücadelede hükümet, sivil toplum, iş dünyası ve tüm aktörlerin iş birliğine ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
“İnsani yıkımın kanıtı her yerde. Ancak bu umutsuzluğa değil harekete geçmeli. Daha kötüsünü hâlâ durdurabiliriz. Ancak bunu yapmak için sıcak bir yılı tutkulu bir yıla dönüştürmemiz ve iklim eylem planlarını hemen hızlandırmamız gerekiyor.”