Sağlık

Virologlara göre bir yemeğin pencere kenarında soğutulmamasının nedeni

Sıcak yemekleri buzdolabına koymak ya da pencere kenarında soğumaya bırakmak, gıda güvenliği açısından çok tehlikeli. Virolog Dr. Océane Sorel, yakın zamanda Instagram’da paylaştığı bir videoda, bu yaygın hataya dikkat çekti. 

Virolog Sorel, özellikle yemeklerin dışarıda, pencere kenarında soğutulmasının gıda zehirlenmesi riskini artırabileceğine vurgu yaptı. Sorel, bu tür uygulamaların, bakterilerin hızla üremesine neden olabileceğini belirterek, sıcak yemeklerin buzdolabına konulmaması gerektiği konusunda uyardı: 

Buzdolabına sıcak tencere koymamak da doğru bir tutum, çünkü bu, buzdolabındaki tüm yiyeceklerin ısınmasına ve bu yiyeceklerde bakteri üremesine yol açarak gıda zehirlenmesi riskine neden olabilir.

Sıcak bir yemeği bütün gün dışarıda bırakmamak gerekiyor 

Ancak Sorel, soğuması mümkün olmayacak kadar sıcak olan bir yemeğin bütün gün dışarıda bırakmanın da kötü bir fikir olduğunu ve aşırı sıcak yemeklerin uzun süre oda sıcaklığında bırakılmasının da sağlık açısından tehlikeli olduğunu vurguluyor. 

Yiyeceklerin güvenli bir şekilde soğutulması için de dikkat edilmesi gereken hijyen kurallarına değinen virolog şunları söyledi:

Yemeklerin hızla soğutulması önemli

Yemek pişirmek, çoğu mikroorganizmayı öldürse de, gıda zehirlenmesi riski tamamen ortadan kalkmaz. 

Sorel, “Soğudukça, yiyeceğin belirli kısımları ideal bakteri çoğalma sıcaklıklarına ulaşacak ve bakterilerin büyümesi katlanarak artacak. Belirli bir sayıya ulaşırsa, zehirlenmenin meydana gelebileceği yer burasıdır” diye açıklıyor. 

Bu nedenle, yemeklerin hızla soğutulması önemlidir. Dr. Sorel, yemeğinizi fırından çıkardıktan sonra 2 saatten fazla oda sıcaklığında bırakılmaması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, “Yemeği daha çabuk soğutmak için birkaç küçük porsiyona ayırmak iyi bir fikir olabilir” diye de ekliyor. 

 

 

 

 

 

 

Dış mekânın hava kirliliği ve mikroorganizmalar açısından risk taşıyabileceğini belirtiyor. Özellikle açık hava koşullarının, yemeklerin sağlıklı bir şekilde soğumasını engelleyebileceği uyarısında bulunuyor. Bunun yerine, yemeklerin içeride güvenli bir şekilde soğutulmasının daha sağlıklı ve hijyenik olacağı ifade ediliyor.

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu