Ekonomi

Yerli Kömürümüzü Korumalıyız

TKİ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. Hasan Hüseyin Erdoğan:“Ülkemizin milli değeri olan yerli kömürümüze sahip çıkmalıyız”

TOBB Türkiye Maden Meclis Başkanı Halil İbrahim Kırşan:“Kömür, arzı, kaynak dağılımı ve arzı açısından tarihsel süreçte en güvenli enerji kaynağıdır”

EPDK Termik Santraller Küme Lideri Ertuğrul Yıldız:“Kömüre dayalı elektrik santralleri dünya elektrik üretiminde yüzde 36 pay ile ilk sırada”

DEMİR İHRACAT GENEL MÜDÜR YARDIMCISI BAHADIR AKSAN:“Temiz kömür teknolojileri, emisyonları azaltmak için bize bir dizi seçenek sunuyor”

Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İtimat Önal:“Türkiye, 20 milyar ton kömür kaynağından 30 trilyon metreküp doğal gaz elde edebilir”

Türkiye Kömür Üreticileri Derneği (KÖMÜRDER) tarafından Enerji ve Konvansiyonel Kaynaklar Bakanlığı’nın desteğiyle ve Dünya Kömür Birliği’nin uluslararası ortaklığıyla düzenleniyor. 4. Pak Kömür Teknolojileri Zirvesi (IV. Temiz Kömür Teknolojileri Zirvesi – CCTS), kömür sektörünün bugününe ve geleceğine ışık tutacak oturumlara ev sahipliği yaptı. Tepe, yerli ve yabancı uzmanların katılımıyla 24-25 Nisan 2023 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirildi.

türkiyeKömür Endüstrisinin Makro Değerlendirmesi oturumu gerçekleştirildi

Türkiye’de Kömür Sektörüne Makro Bakış oturumu; Enerji ve Konvansiyonel Kaynaklar Bakanlığı Türkiye Kömür İşletmeleri İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. Hasan Hüseyin Erdoğan moderatörlüğünde gerçekleşti. Oturum ortasında konuşmacılar; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Türkiye Maden Meclisi Başkanı İbrahim Halil Kırşan, Elektrik Piyasası Düzenleme Kurumu, Termik Santraller Küme Lideri Ertuğrul Yıldız, Demir İhracat Genel Müdür Yardımcısı Bahadır Aksani ve Yurt Madenciliği Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. parça.

Ekonomik büyümeyi artırmayı hedefliyoruz

oturum moderatörü Enerji ve Konvansiyonel Kaynaklar Bakanlığı Türkiye Kömür İşletmeleri İcra Konseyi Başkanı ve Genel Müdürü Dr. Hasan Hüseyin Erdoğan : “Kömürden, demirden çeliğe, çimentodan; Kimya endüstrisinden kağıt üretimine kadar geniş bir kullanım alanına sahip kesintisiz ve her zaman açık güç kaynağı. Yerli kömür üreticileri olarak sanayicilerimizin ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Cari açığı azaltmak için ithalatı minimum düzeyde kullanarak şubelerin ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Üreteceğimiz yerli kömür ile hem saf kömürün gücünü artırmayı hem de ekonomik büyümeyi desteklemeyi hedefliyoruz. Ülkemizin milli gideri olan yerli kömürümüze sahip çıkmalıyız” dedi.

Kömür en sadık güç kaynağıdır

Dünyada kömür kullanımının arttığına dikkati çeken, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Maden Meclis Başkanı Halil İbrahim Kırşan Avrupa Birliği’nde Ukrayna-Rusya savaşının ardından elektrik sorunu çıkınca 145 kömürlü termik santralin yeniden devreye alındığını söyledi. Kırşan, “Kömür, arzı, kaynak dağılımı ve arzı açısından tarihsel süreçte en güvenilir enerji kaynağıdır. Yanma verimi yüzde 90’ın üzerinde olan kömürün çalışma süresi 7500 saat/yıl. Dünyada 79 ülkede 2.400 termik santralde kömürden elektrik üretiliyor. Departman, kazan yanma optimizasyonu, yeni nesil filtreleme ve baca gazı arıtma üniteleri ile saf kömür teknolojisine geçiş kabiliyetine sahiptir. Yanma verimliliğini artıran ve finansmana erişimi kolaylaştıran, çevreye duyarlı temiz kömür teknolojilerine yönelik teşviklerin geliştirilmesi kömür sektörü için hayati önem taşımaktadır. Fosil yakıtlar çok yakında hayatımızdan kaybolmayacak. Küresel iklim hedeflerine ulaşmak için yerli kaynaklarımıza öncelik vererek sanayiyi ve ekonomiyi yeniden tasarlamak önemli” dedi.

Kömür, elektrik üretiminde dünyada birinci sırada yer alıyor.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Termik Santraller Küme Lideri Ertuğrul Yıldız “Kömüre dayalı elektrik santralleri dünya elektrik üretiminde yüzde 36’lık pay ile ilk sırada yer alıyor. Ülkemizde 1 adet asfaltit, 39 adet linyit ve 15 adet ithal kömür yakıtlı olmak üzere toplam 55 adet kömürlü termik santral bulunmaktadır. 2022 yılının prestijiyle ülkemizin kömürlü termik santrallerinin gücü, toplam delegasyon gücünün yaklaşık yüzde 21,1’ine tekabül ediyor. Yerli kömürlü termik santraller ise toplam belediye gücünün yüzde 11,1’ini oluşturuyor. 2022 yılında ülkemizdeki kömürlü termik santrallerin ürettiği elektrik, toplam üretimin yüzde 34,6’sını oluşturuyor. Yerli kömürlü termik santrallerin toplam üretimdeki payı ise yüzde 15,2 oldu.

Temiz kömür teknolojileri emisyonları azaltmamıza yardımcı olacak

Demir Export Genel Müdür Yardımcısı Bahadır Aksani Öte yandan sanayileşme ve kalkınma yarışında kendi güç kaynaklarına sahip ülkelerin avantajlı hale geleceğini belirtti. Rusya-Ukrayna savaşının tüm dünyaya öz kaynaklarının değerini bir kez daha hatırlattığını söyleyen Türkiye’nin 1980’li yılların başında tüketimini yerli elektrikle karşılama oranının yüzde 55 olduğunu, 1980’li yıllarda bu rakamın yüzde 30’a düştüğünü belirtti. 2020. Aksani, dijital ve teknolojik dönüşümün madenciliği daha da değerli hale getirdiğini vurguladı. Aksani: “Sıfır emisyon hedefi için politikalarımızı yeniden şekillendirmemiz gerekiyor. Bu noktada temiz kömür teknolojileri bir dizi seçenek sunuyor. Temiz teknolojilerin kullanımı hem enerji verimliliğine hem de ekonomiye ve çevreye katkı sağlayacak şekilde desteklenmelidir.

Türkiye 30 trilyon metreküp doğal gaz üretebilir

Yurt Madenciliği Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İtimat Önal Öte yandan dünyanın en yaygın kaynağı olan kömürün de geniş bir kullanım alanına sahip olduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin kömür kaynaklarının genç kömür kaynakları olduğunu belirten Prof. Dr. Önal, dünyadaki en verimli doğal gazın bu genç kömürlerden elde edilebileceğini ve ülke olarak elimizdeki kaynakları en verimli şekilde kullanmamız gerektiğini vurguladı. prof. Dr. Önal, “1 ton kömürden 1500 metreküp doğal gaz elde edilebiliyor. 20 milyar ton kömür kaynağımızdan 30 trilyon metreküp doğal gaz elde edebiliriz. Bu değerleri göz ardı etmemeliyiz” dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

keleshaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu