Yaşam

“1 TL’nin Maliyeti 3 TL Oldu” İddiası Hakkında Açıklama

Türk Lirası’nın paha kaybıyla birlikte madeni paraların üretim maliyeti de kendi kıymetini aşmıştı. Öte yandan geçtiğimiz günlerde, maliyet ve kıymet farkı hakkında çarpıcı bir sav ortaya atılmıştı.

Eski Kültür ve Turizm Bakanı Fikri Sağlar tarafından ortaya atılan teze nazaran 1 Türk Lirası’nın üretim maliyeti, 3 Türk Lirası’na yükseldi. Argüman, toplumsal medyada kısa müddette yankı bulunca bugün Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’nden açıklama geldi.

Darphane, argümanları yalanladı:

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, toplumsal medyada paylaştığı açıklamasında “1 TL’nin 3 TL olduğu beyanı kesinlikle yalan ve gerçek dışıdır.” tabirlerini kullandı. Paylaşılan açıklamada madeni paraları eritmeye kalkanlara da ceza uygulanacağı vurgulandı.

Darphane tarafından paylaşılan açıklamanın tamamı şu formdaydı:

“Son günlerde tedavüldeki Türkiye Cumhuriyeti’nin madeni paralarıyla ilgili gerçeklikten uzak ve mesnetsiz birtakım iddialar ile kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesini önlemek amacıyla bir açıklama yapılması zaruri görülmüştür.

Darphane, Türkiye’nin madeni para muhtaçlığını, arz/talebi dengeleyecek halde problemsiz ve kesintisiz olarak karşılamaktadır.

Darphane tarafından üretilen madeni paralar, yüksek güvenlik alaşımı içeren metallerden oluşmaktadır.

Madeni alaşımda kullanılan Bakır, Çinko ve Nikel metallerinin fiyatları küresel çapta yüksek bir dalgalanmaya maruz kalmış, bu durum dünyadaki tüm madeni paraların üretimi üzerinde olumsuz tesir oluşturmuş ve piyasaların tekrar istikrara oturması ile madeni para üretim maliyeti ile nominal kıymetler tekrar dengelenmiş durumdadır.

*Bu çerçevede, son günlerde kamuoyunda söz edildiği üzere, 1 TL’ nin üretim pahasının 3 TL olduğu beyanı katiyen palavra ve gerçek dışıdır*

Bu cins temelsiz beyanlar dikkate alınmamalıdır.

Ayrıca, madeni paraların ne biçimde ve nasıl üretileceği 1264 Sayılı Kanun ile düzenleme altına alınmıştır.

Madeni paralar, 32 Sayılı Türk Parası Değerini Muhafaza Bildirisi ile de korunmaktadır.

Bu paraların içindeki değişik çeşitteki metal alaşımlarını elde etmek için eritmeye kalkanlar önemli cezai kurallarla karşı karşıya kalacaklardır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu